FNRS Aperès-Ski 10 februari 2024

Ook in dit jaar organiseren we bijna maandelijks FNRS wedstrijden. Dit zijn de dressuurproeven maar ook de vaardigheidsproeven.  Ook op Paardensportcentrum Zilverstad kan je met een manegepaard of -pony meedoen aan F-proeven. Dat zijn dressuurproeven waarbij jij als ruiter wordt beoordeeld door speciale FNRS juryleden.

De jury schrijft de cijfers en beoordeling van jouw proef op een protocol dat je na afloop mee naar huis mag nemen. Zo kun je altijd terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald.Scoor je gemiddeld minimaal een 6 per onderdeel? Dan wordt in je Ruiterpaspoort een promotiepunt afgestempeld. Zorg er dus voor dat je je Ruiterpaspoort altijd bij je hebt, want dan kun je zien wanneer je mag meedoen aan een moeilijkere proef.

De F-proeven

De vernieuwde F-proeven staan in het KNHS Dressuur- en menproevenboekje, als PDF (download) op deze KNHS pagina en in de KNHS app voor iOS en Android. In de app staan bovendien video’s van de proeven en tips die je helpen om je proeven nog beter te leren.

Vaardigheid

Als je een paar keer de F Proeven gereden hebt kun je meedoen aan de vaardigheidsproeven. Hierin komen, naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuurproeven, extra onderdelen voor zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakel springen. Bij de vaardigheidsproeven ligt de nadruk op de balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. De vaardigheidsproeven bestaan uit drie verschillende niveaus; Vaardigheid 1, 2 en 3, oftewel Va1, Va2 en Va3.

Va1

Vaardigheid 1 kan gereden worden wanneer je 1 promotiepunt in de F4 hebt behaald. De Va1 is vooral bedoeld om ruiters behendiger te maken op het paard en om meer balans te ontwikkelen voor het springen.

Va2

Vaardigheid 2 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va1 of wanneer je jouw diploma hebt behaald in de F4. Bij de Va2 wordt het al iets moeilijker en wordt er onder andere van jou gevraagd om in de verlichte zit te galopperen. Na het behalen van je 2e promotiepunt in de Va2 krijg je jouw diploma.

Va3

Vaardigheid 3 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va2. Deze proef is anders dan de Va1 en Va2. Va3 bereidt je voor op het Oefenspringen en later de S Proeven. De Va3 is een mix tussen een rijproef en een springparcours.

Kosten

Kosten dressuur proef FNRS eigen pony/paard €12,-
Kosten dressuur proef FNRS lespony/paard €13,50

Kosten vaardigheidsproef fnrs eigen pony/paard €12,50
Kosten vaardigheidsproef fnrs lespony/paard €14,-

Klik hier op je in te schrijven

X